Nederlands | English | Deutsch

Over "de Paardekop"

De 'Paardekop'

Dit orgel was bekend onder de naam “Kleine Paardekop”. Het was het eerste orgel - uit een serie van zes stuks - dat door Jaap Minning afgeleverd werd aan Piet Timmermans. Naar hetgeen verteld werd, was Piet Timmermans door de bouw van de “Grote Blauwe” zo getroffen door het werk van Minning dat hij hem in 1932 de opdracht gaf tot het bouwen van zes 56 toets orgels. Fronten en kasten werden in België besteld en Jaap Minning zorgde voor het pijpwerk en de rest. De orgels kregen van Piet Timmermans het reeksnummer 17 en in 1933 werden ze toegevoegd aan zijn orgelbestand. Alle zes de instrumenten kregen namen naar de afbeeldingen op de fronten. De Paardekop had dezelfde schilderingen in de kap als de Houtzaagmolen of Grote Paardekop. De orgels uit de 17-serie hadden alle de 56 toets limonaire gamma. Minning had deze gamma op verzoek van Timmermans iets gewijzigd en buiten de grote trom al het slagwerk, kleine trom kleppers en bekken en registertoetsen samengetrokken. De namen van de zes orgels waren: De Paardekop, de Oosterse Dame, de Kat en de Haan, de Maerelingk, de Ovaaltjes en de Zwaan.

De Paardekop heeft in de vooroorlogse jaren buiten Rotterdam ook in Dordrecht gespeeld. In 1945 was het orgel eigendom van een zekere Joost van de Zwaan die er in de bevrijdingstijd tot 1946 mee in Sliedrecht draaide. In die tijd stond de naam J. v.d. Zwaan op het orgel. In de zomer van 1946 was Arie de Boef de huurder in Rotterdam en samen met zijn zoon Simon en zijn vrouw exploiteerde hij het orgel, eerst bij een zweefmolen en later op straat. Vermoedelijk was toen John Verhoeckx jr. eigenaar van het orgel, maar dit is niet met zekerheid bekend omdat diens naam nooit op het front gestaan heeft.

Het draaiorgel in de huidige staat.

De andere orgels van deze serie hebben vrijwel allen een roemloos einde gevonden door sloop of verkoop naar het buitenland. In 1950 was het orgelpark van Piet Timmermans door de aankoop van enkele kleinere orgels weer op peil gekomen. Eind 1951 evenwel werd alles verkocht aan Dolf v.d. Acker. Daarna kwam de Paardekop bij de evangelisatie terecht. De zwaar verwaarloosde restanten werden aangekocht door de jongens van Roos die het doorverkochten aan Henk Gossling. Vanaf 1960 heeft het orgel in Amsterdam gereden met Barend Ruehl als huurder. Daarna zwierf het orgel weer van de één naar de ander totdat Riks Gossling het in 1976/’77 een totale vernieuwingsbeurt gaf. Het front werd opnieuw beschilderd en opengemaakt. In januari 1995 is het orgel gekocht door Dhr. J. Boon uit Den Helder. Het boekenbestand is drastisch uitgebreid en het front is opnieuw gedecoreerd.

De onderhoudswerkzaamheden.

De Paardekop verkeert in perfecte staat. In 2005 is het klavier geheel gerestaureerd en geheel nagelopen en gestemd door Martin Conrads. De Paardekop is geregeld te beluisteren in de provincies Friesland en Noord Holland.

De Paardekop anno 1933
HUIDIGE DISPOSITIE

Aantal toetsen:52
Zang (22): bourdon (2x), viool (2x)
Accomp. (11): gedekt (2x), viool (1x), viox celeste (2x)
Bas (8): bovenbas, grondbas
Trombones( 8)
Slagwerk: grote trom + bekken, kleine trom.

J.Boon
Tulpstraat 12
1782 MP Den Helder
Tel. O223-623080 / 06 50493529
E-mail: info@depaardekop.nl